Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Kihez forduljon?Kihez forduljon?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gyógyszerek, segédeszközökGyógyszerek, segédeszközök
 
 
Egészségügyi tudástárEgészségügyi tudástár
 
 
 
 
 
 
 
KapcsolatKapcsolat
 
 
 
 
 
 
Érdekli az egészségügy?
Érdeklik egészségügyi ellátással kapcsolatos információk? Közérdekű információk rovatunkban témakörökbe rendezve megtalálja egészségüggyel kapcsolatos jogszabályok könnyen érthető összefoglalóit.
 
 
 
Gyakori kérdések – válaszok oldalaGyakori kérdések – válaszok oldala
Az oldalon az Ön által kiválasztott, a portál használatát segítő Gyakran Ismételt Kérdést és a hozzá tartozó választ tekintheti meg. Alatta ugyanehhez a rovathoz tartozó további kérdéseket és válaszokat talál.
Rovat neve:Gyógyszerek

Mit tegyek, ha nem találom a keresett gyógyszert?
Gyógyszernyilvántartásunkban a Magyarországon törzskönyvezett és forgalmazott összes gyári gyógyszer és gyógyszerkészítmény megtalálható. Kérjük ügyeljen arra, hogy a „Gyógyszerek” menüpontra kattintva megnyíló „Gyógyszerek – keresés” oldalon a „Gyógyszer neve” mezőben pontosan adja meg a gyógyszer nevét. Ezt a felkínált gyógyszernevekkel is segítjük. Amennyiben nem biztos a gyógyszer nevében, úgy arra is lehetőség van, hogy a gyógyszer nevének csak az első néhány betűjét adja meg. Ilyenkor természetesen jóval nagyobb lesz a találatok száma, hiszen a rendszer minden, a megadott betűkkel kezdődő gyógyszert kilistáz a találatok között. Alternatív segítségként javasoljuk, hogy kérjen segítséget telefonos tudakozónktól, melyet a lap tetején látható elérhetőségen tud felhívni.
Rovathoz tartozó további kérdések és válaszok:
Hogyan találhatom meg a leggyorsabban egy gyógyszer adatait?
Gyógyszert leggyorsabban a „Gyógyszerek” menüpontra kattintva megnyíló kereső oldalon kereshet, a gyógyszer nevének megadásával.
A gyógyszerek mely adatait tartja nyilván a Dr.Info rendszere?
A Dr.Info rendszere egy gyógyszerről nyilvántartja hatóanyagát, kiszerelését, gyártóját és betegtájékoztatóját, szakemberek számára alkalmazási előiratát, továbbá rendelhetőségi, ár- és támogatási információkat. További információt találhat adott gyógyszer helyettesíthetőségéről, valamint, hogy egy másik gyógyszerrel való együttes szedése milyen interakciós veszélyeket rejt. Ha ismeri, hogy egy adott gyógyszer allergiát vált ki Önnél, a portálon azt is megtalálja, hogy az újonnan szedni kívánt gyógyszer esetén mennyi az allergia kialakulásának veszélye.
Mi az oka, ha a megtalált gyógyszer adatai nem felelnek meg a valóságnak?
Minden igyekezetünk szerint a gyógyszerek tudományos információi és árakra vonatkozó adatai is pontosak és naprakészek. Ha eltérést fedez fel, kérjük, jelezze azt az „Írja meg véleményét!” menüpontra kattintva megnyíló űrlapon. A vénynélküli gyógyszerek, illetve az OEP által nem támogatott egyéb termékek vonatkozásában kisebb árkülönbségek előfordulhatnak, mivel ezek szabad áras termékek. Ezek esetében a feltüntetett árak tájékoztató jellegűek.
Milyen gyakran frissülnek a gyógyszerek adatai?
A gyógyszerek adatai minden olyan változás esetén frissülnek, amikor az Egészségügyi Közlönyben hivatalosan életbe lépnek az új adatok.
Megtalálható-e a Dr.Info rendszerében a gyógyszerek ára?
Igen, a gyógyszerek bruttó ára, továbbá TB támogatás esetén a támogatás összege és a támogatás összegével csökkentett fogyasztói ár, azaz a térítési díj is megtalálható. További információként megtalálható, hogy az adott gyógyszer adható-e EÜ tér. köt. vagy Eü 100% támogatásra, és hogy ilyenkor mennyi a beteg által fizetendő díj.
Megtalálható-e a Dr.Info rendszerében a gyógyszerek betegtájékoztatója?
Nyilvántartásunkban a gyógyszerek túlnyomó részének betegtájékoztatója megtalálható.
Megtalálhatóak-e a Dr.Info rendszerében a gyógyszerek mellékhatásai?
Azoknál a gyógyszereknél igen, amelyeknél a gyógyszer betegtájékoztatója (ill. szakemberek számára az alkalmazási előirata) kitér erre az információra.
Megtalálhatóak-e a Dr.Info rendszerében a homeopátiás gyógyszerek?
A Dr.Info gyógyszernyilvántartása jelenleg csak a gyógyszertáron kívül forgalmazható homeopátiás készítményeket tartja nyilván a "Gyógyszertáron kívül forgalmazható gyógyszerek" menüpontnál.
Megtalálható-e a Dr.Info rendszerében, hogy egy adott gyógyszer vényköteles-e vagy sem?
Igen, az erre vonatkozó információt a gyógyszer adatai között a „Rendelhetőség” jellemzőnél találja.
Hogyan tudom meg, hogy egy adott gyógyszer mely más, esetleg olcsóbb készítményekkel helyettesíthető?
A Dr.Info rendszere nyilvántartja egy adott gyógyszer helyettesíthetőségét. Ezzel a szolgáltatással megtudhatja, hogy egy adott gyógyszert kiválasztva mely más gyógyszer(ek)ben van ugyanolyan és ugyanannyi hatóanyag. Az erre vonatkozó információt a „Gyógyszerek” menüpontra kattintva megnyíló „Gyógyszerek – keresés” oldalon a „Helyettesíthetőségi vizsgálat” bejelölésével vagy a „Gyógyszer adatai” oldalon a „Helyettesíthetőségi vizsgálat” linkre kattintva találja. A Dr.Info rendszere csak az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) által jóváhagyott helyettesítéseket listázza.
Honnan tudom meg, hogy egy gyógyszert szedhetek-e másik gyógyszerrel?
Az erre vonatkozó információt az interakciós vizsgálattal tekintheti meg. Az interakciós vizsgálat tehát arra ad választ, hogy két (vagy több) gyógyszer együttes szedése milyen mértékű veszély rejt magában a gyógyszerek hatóanyagainak nem kívánatos egymásra hatásából eredően. Adja meg az egyik gyógyszer nevét a „Gyógyszerek” menüpontra kattintva megnyíló „Gyógyszerek – keresés” oldalon és jelölje be az „Interakciós vizsgálat”-ot. Az így megnyíló oldalon tudja a vizsgálandó listába felvenni a többi gyógyszert (maximum 5 gyógyszer együttszedése vizsgálható).
Allergiás vagyok egy gyógyszerre. Vannak-e arra vonatkozó adatok a Dr.Info portálon, amelyek megmutatják, hogy mely más gyógyszerekre valószínűsíthető ugyanez az allergia?
Igen, az erre vonatkozó információt a gyógyszerallergia vizsgálattal tekintheti meg. Adja meg annak a gyógyszernek a nevét, amelynél allergiát tapasztaltak Önnél. Ezt a „Gyógyszerek” menüpontra kattintva megnyíló „Gyógyszerek – keresés” oldalon tudja megadni. Jelölje be a „Gyógyszerallergia vizsgálat”-ot, majd a következő oldalon válassza ki, hogy az előzőleg beírt allergizáló gyógyszer esetében az allergia milyen súlyos fokú volt. Ezt követően írja be a jelenleg szedni kívánt gyógyszer nevét. Az allergia/keresztallergia veszélyének valószínűségét a rendszer megadja.
 
Vissza Főoldalra